Bilimin Açıklayamadığı 6 İnsan Davranışı
- bitegbilim12
- 20 Haz 2015
- 2 dakikada okunur
Son yılarda bilimde katedilen ilerlemeyle aklımıza takılan neredeyse her sorunun cevabını bulabiliyoruz ancak bilimin de henüz açıklayamadığı şeyler var. İşte onlardan bazılarını sizin için derledik. Bilim insanlarının bu belirtilen altı maddeye de yakında açıklama getireceğini umuyoruz.
1) AĞLAMAK
Bir şeye üzüldüğümüzde ağlarız. Ama üzüldüğümüzde gözlerimizden sıvı akması absürt bir şey. Bazı bilim insanlarına göre stres karşısında vücut istenmeyen hormonlar ve proteinler üretir. Biz de ağlama yoluyla bunları vücut dışına atarak bünyemizi rahatlatıyoruz. Ama bu şuanlık bir teori. Ağlama mekanizmasının nasıl işlediği tam olarak bilinmiyor.

2) UYUMAK
Hayatımızın 1/3'ünü uyuyarak geçiriyoruz. Belirli bir süre uyumamak beyin faaliyetlerini yavaşlatıyor. Hatta ölüme kadar götürebiliyor. Peki ama neden ? Dinlenmemiz gerekirse uzanıp dinlenelim , ancak yarı ölüm denilen trans haline geçmek zorundayız. Uykuda vücut fonksiyonları yavaşlarken beyin olağanüstü aktif bir şekilde çalışıyor. İyi de bunun için uyumak neden şart ? İşte bu hala kocaman bir muamma.

3) GÜLMEK
Bir fıkranın sonunda istem dışı bir şekilde kahkahayı patlatıyoruz. Hatta kendimizi tutamadığımız tuhaf sayılabilecek sesler çıkararak karnımız ağrıyana kadar gülebiliyoruz. Başka gezegenlerden gelen gülme nedir bilmeyen bir uzaylıya bu durumu açıkladığınızı bir düşünün. Muhtemelen epey zorlanacaksınız. Keza bilim insanları da farklı değil. Onlar da gülme mekanizmasının nasıl işlediğini açıklayamıyor.

4) HIÇKIRMAK
Bu eylem diyafram kasının istemsiz bir şekilde kasılmasından kaynaklanıyor. İnsanı rahatsız etmek dışında vücuda hiç bir yararı yok. Bir teoriye göre bebekken besin almamızı sağlayan emme iç güdüsü bir şekilde kalıyor ve hıçkırıkla ortaya çıkıyor. Bu dediğimiz gibi sadece bir fikir. Doğruluğu kanıtlanmış değil.
5) YÜZ KIZARMASI
Mesela bizim için önemli biriyle tanıştığımızda, biri bize iltifat ettiğinde veya tanımadığımız insanlarla dolu bir ortama girdiğimizde bize baktıklarında kızarıyoruz. Bunun nedeni açıklanamayan fenomenlerden birisi. Mekanizma olarak bakınca yaşananlar şu : 1) Yanakların altındaki damarlar genişliyor. | 2) Bu genişleme daha fazla kan akışına neden oluyor.| 3) Yüzümüzde pembelik ortaya çıkıyor. Peki utanma veya rahatsız olma duygusu o damarları neden genişletiyor ? Bu da bir başka bilinmezdir.
6) 3D GÖRMEK
Bu neden açıklanamıyor ? Çünkü iki gözümüz olduğu halde üç boyutlu görmemiz teknik olarak mümkün değil. Ancak beynimiz bir takım numaralar yaparak bizi 3D gördüğümüze inandırıyor. Daha doğrusu öyle gösteriyor. Örneğin bir sokağa baktığımızda nesneleri farklı farklı mesafelerde görmek o görüntünün anlık denebilecek bir sürede mükemmel bir şekilde işlenmesini gerektiriyor ancak bu neredeyse imkansız. Ama ne mutlu ki olağanüstü bir organ olan beynimiz bunu başaracak kadar yetenekli . Bilim insanları ise beynin bunu nasıl yaptığına akıl sır erdiremiyor.

kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=fmWsep4q3ns
Comments